Povratak

Kunić gubi ravnotežu i pada - tortikolis | Osjetljiv probavni sustav kunića i hitna stanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Barbara Viskovic web 1


Odgovara:
Barbara Višković, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam kunića starog tri godine. Iznenada je počeo gubiti ravnotežu i padati. Ne kreće se puno i nestabilan je na nogama. Vodila sam ga kod veterinara. Veterinarka mu je pregledala uši i oči i kaže da ne izgleda bolestan, a za to padanje je rekla da ga promatramo 5-6 dana. Molila bih Vas da mi odgovorite što da radim jer stanje se ne popravlja? Srdačan pozdrav, Karol

O: Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod kunića je tortikolis te posljedično tome naginjanje glave, iskrivljeni vrat, gubitak ravnoteže, smanjeno kretanje te smanjeno uzimanje hrane i vode. Najčešći uzroci spomenute bolesti su upala uha, moždani udar, trauma uzrokovana padom s veće visine, tumor, otrovanje, paraziti te spazam vratnih mišića. Ovisno o uzroku prilagođuje se i terapija.

Kod takvog stanja treba što hitnije reagirati, s obzirom na to da kunići imaju iznimno osjetljiv probavni sustav te ukoliko se životinja normalno ne hrani i ne kreće, dolazi do usporenog rada probavnog sustava te posljedično tome i uginuća. Ukoliko to već niste učinili u međuvremenu, razgovarajte s Vašom veterinarkom kako bi Vas što prije uputila u veterinarsku ambulantu koja će provesti detaljniji klinički pregled te prilagoditi terapiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr